Inleveren en inzamelen van oude banden en rubber

Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen banden geproduceerd voor nieuwe toepassingen. Dit betekent dat ook jaarlijks miljoenen gebruikte banden worden afgevoerd en verwerkt tot herbruikbare grondstoffen. Maar hoe werkt het retourneren van gebruikte banden?

Waar kan ik gebruikte banden inleveren?

Banden (met of zonder velgen) mogen niet met het huisvuil of grofvuil worden weggegooid. Banden zijn recyclebaar en het dumpen van banden is bij wet verboden. Je kunt gebruikte banden op een aantal manieren retourneren:

 1. Breng ze terug naar een garage of bandenservicebedrijf
 2. Lever deze in bij een milieustraat
 3. Laat ze ophalen door Stadskanaal recycling
Een grote berg met oude banden en ander rubber

Banden inleveren bij aankoop nieuwe banden

Heb je nieuwe banden gekocht? Je kunt de oude banden dan inleveren bij de leverancier van de nieuwe banden. Deze leveranciers zijn namelijk verplicht jouw gebruikte banden in te nemen. Je hoeft er niet meteen extra voor te betalen. De kosten van afvalverwerking zijn al inbegrepen in de prijs van nieuwe banden. Voor extra banden worden meestal wel kosten doorberekend.

Lever ze in bij een milieustraat

Naast de gemeentelijke kun je de banden ook in onze milieustraat inleveren. Elke gemeentelijke milieustraten heeft zo zijn eigen regels, bijvoorbeeld het maximale aantal banden dat je kunt inleveren of banden met en zonder velg. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont. Maar wanneer je er gemakkelijk vanaf wil, lever je ze in bij onze milieustraat tegen een kleine vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Ophalen van gebruikte autobanden

In regio Stadskanaal zijn wij de partij die je kunt inschakelen voor het afvoeren van gebruikte banden. Bel hiervoor direct naar: 0599-253012. Wij zamelen deze in met als doel het milieu schoner te maken. De meeste gebruikte banden worden namelijk hergebruikt of gerecycled en in andere toepassingen gebruikt.

Welke grondstoffen worden er gerecycled?

Er zijn drie grondstoffen in banden die tijdens het verwerken worden gescheiden:

 • Granulatie (fijngemalen rubbergranulaat)
 • Staal
 • Linnen

De korrels worden onder andere gebruikt bij de productie van speelmatten, sportvloeren, speeltoestellen of als onderdeel van een nieuw wegdek. Het staal kan na reiniging hergebruikt worden als grondstof. Vlas is een geschikte grondstof voor verbrandingsindustrieën en dergelijke.

Op deze duurzame manier worden afvalbanden volledig verwerkt en gebruikt in nieuwe producten en komen ze niet in het milieu terecht. Dus 100% milieuvriendelijk.

Ook voor externe inzamelaars

Externe inzamelaars kunnen ook afvalbanden naar Stadskanaal Recycling brengen. Wij zorgen voor de verdere verwerking van de schrootbanden en als inzamelaar ontvang je de benodigde documentatie voor het duurzaam afvoeren van de schrootbanden volgens de gemaakte afspraak. Je kunt bij ons de volgende banden of rubberen afval kwijt:

 • Autobanden
 • Trekkerbanden
 • Vrachtautobanden
 • Shovelbanden
 • Brommerbanden
 • Landbouwbanden
 • Rubberen transportbanden
 • Rubberen stalmatten
 • Rubber tegels
 • Rubberen tracks van minikraan

Heb je als bedrijf of particulier vragen over het inleveren van gebruikte banden of rubber? Vul dan gerust ons contactformulier in of bel ons op: 0599-253012

Milieustraat en containerverhuur voor bedrijf en particulier

Onze locatie & openingstijden

Openingstijden Stadskanaal Recycling:

maandag7:00 — 18:00
dinsdag7:00 — 18:00
woensdag7:00 — 18:00
donderdag7:00 — 18:00
vrijdag7:00 — 18:00
zaterdag8:00 — 12:00
zondagGesloten

transparant